NAJNOVIJE 

  • KB

NZJZ dr. Andrija Štampar krenuo s testiranjem na koronavirus


Aktualna situacija u gradu Zagrebu zbog epidemije koronavirusa bila je razlogom održavanja konferencije za novinare ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Okupljenim medijima obratili su se gradonačelnik Milan Bandić, ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Gradonačelnik Bandić je poručio kako svi moramo biti spremni na djelotvornu suradnju. -Nitko se ne smije osjećati usamljenim za bliskost i solidarnost. Kao takvi možemo pomoći svakoj osobi. To je imperativ Gradske uprave i mene kao gradonačelnika. Suradnja na svim razinama, od naših trijaža, domova zdravlja, do Nastavnog zavoda koji je centar za testiranje ljudi. Zahvalio je i sugrađanima, kojima je upućen apel i pismo da se pridržavaju uputa Stožera, i nacionalnog i gradskog, da ne izlaze vani bez prijeke potrebe i da paze jedni na druge. Posebno je zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima grada Zagreba.

Zvonimir Šostar je obavijestio da je Zavod od jučer popodne krenuo s testiranjima na koronavirus.

- Za sada je kapacitet oko 100 testova dnevno. Trenutno je pod epidemiološkim zdravstvenim nadzorom 2209 osoba, testirano je 506 kontakata, a četiri su osobe u karanteni pod stalnim nadzorom, rekao je Šostar zahvalivši svim suradnicima i zdravstvenim djelatnicima koji rade 18-20 sati na dan.

Pročelnik Jeleč je dodao kako ulazimo u stanje kada je potrebno uključiti i primarnu zdravstvenu zaštitu.

- Grad Zagreb je na to odgovorio sa svim svojim mogućim kapacitetima, uspostavio je šest ambulanti, a otvorena je i besplatna telefonska linija 0800 9999 koja je građanima na usluzi 24 sata na dan i na kojoj mogu biti dobiti sve relevantne informacije vezane uz koronavirus. Do sada smo, u 18 sati otkako je linija uspostavljena, imali oko 800 poziva i po potrebi ćemo uspostaviti i drugu liniju.

Na pozive odgovaraju liječnici i stručnjaci prema protokolu.

Telefonski brojevi NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, koji su na raspolaganju građanima svakodnevno od 8 do 20 sati su: 01 64 68 33601, 64 68 33101 i 64 68 332.