NAJNOVIJE 

  • agm4317

Maloj zebri ime će dati Zagrepčani


Zagrebački zoološki vrt dobio je prinovu.

-Ispred nastambe zebri jučer smo svjedočili veličanstvenom prizoru. Ženka je bez većih poteškoća na svijet donijela zdravo mladunče. Ono se ubrzo osovilo na noge i popilo kolostrum. S divljenjem smo gledali i njegove prve korake koji su se iz nesigurnih i nestabilnih svakim prijeđenim metrom pretvarali u sve elegantniji hod. Već nakon nekoliko sati mladunče gotovo da je trčaralo - kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Dodao je kako ženka grantove nizinske zebre u Vrtu gravidnošću prati ritam kakav postoji i u prirodi – nizinama jugoistočne Afrike. Naime, zebra najčešće svake dvije godine na svijet donosi jedno mlado. Ono tada ima tridesetak kilograma, a odrasla zebra može biti deset puta teža.

Još uvijek je prerano za određivanje spola, pa će se ime objaviti kasnije, a kao i uvijek birat će ga Zagrepčani.

Malenu zebru sada krase smeđe pruge koje će s vremenom potamnjeti i postati crne. Raspored i izgled pruga jedinstven je za svaku zebru – poput otiska prsta kod čovjeka.

Zebre su sisavci iz porodice konja. Žive u obiteljskim skupinama, a otac obitelji svoju skupinu hrabro brani od drugih mužjaka, napominju iz Zoološkog vrta Zagreb.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM