NAJNOVIJE 

  • Katarina Butković

Projekt PLANT - MY - TREE stigao i kod nas


Projekt PLANT-MY-TREE, nastao u Njemačkoj prije više od dvadeset godina te se širi danas na sve kontinente zemaljske kugle, s glavnom misijom - sadnje stabala i pošumljavanja radi zaštite okoliša, klime, šuma, održivosti biološke raznolikosti te samim tim i života na Zemlji, stigao je i u Hrvatsku.

A u Hrvatskoj će zahvaljujući ovom projektu biti zasađeno za početak 10.000 sadnica na području Gunje i Iloka, čime će se pošumiti više od 15.000 kvadrata, u cilju smanjenja štetnih plinova, obnove šumske vegetacije, te poboljšanja klimatskih uvjeta koji se drastično pogoršavaju.

Idejni začetnik i vlasnik projketa PLANT – MY - TREE, g. Soren Bruntgens pozvao je sve hrvatske gradove da se odazovu ovoj akciji, a u Zagreba su ga oduševile stare platane na Zrinjevcu.

Mirka Jozić, pročelnica GU za gospodarstvo, dala je punu podršku ovom projektu i pozvala žitelje Hrvatske da posade barem po jedno drvo.

Dina Vukičević, predsjednica Udruge PLANT – MY – TREE, jugoistočna Europa, rekla je da je u Gunji započela sadnja više od 2000 sadnica uz Savu, a sadi se grab, hrast i jasen.

Pod motom – „ Da generacijama ostavimo svijet u kojem vrijedi živjeti ! “, ove godine će u svijetu biti posađeno milijun sadnica.

Uskoro će Svjetski dan šuma, 21.ožujka pa iz Hrvatskih šuma pozivaju sve građane na akciju pošumljavanja Sljemena i Dubravkina puta.