NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K.BUTKOVIĆ

Oni su mijenjali hrvatsku umjetničku pozornicu

"Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929.-1935.“, izložba je koja je u samo tri mjeseca uspjela zainteresirati čak osam tisuća posjetitelja. Ovih dana je zatvorena, ali ostala su intrigantna razmišljanja o burnih pet godine ove umjetničke skupine.

Autor izložbe dr.sc. Petar Prelog o tome kaže: Udruženje umjetnika Zemlja jedna je od ključnih hrvatskih umjetničkih skupina međuratnoga razdoblja. Štoviše, Zemlja je – uzimajući u obzir osnovne ciljeve njezina djelovanja – jedinstvena pojava u cjelokupnoj nacionalnoj modernoj umjetnosti: ne postoji, naime, skupina umjetnika koja je poput Zemlje, temeljem čvrstog i razrađenog programa, uspjela okupiti velik broj slikara, kipara i arhitekata, a da je pritom iz temelja promijenila hrvatsku umjetničku pozornicu.

Javnosti su predstavljena djela velikog Hegedušića, Detonija, Tiljka, Mujadžića, Ružičke, Generalića, Mraza, Radauša, Iblera i mnogih drugih koji su svojim kulturnim projektom nastojali likovno opismeniti i najsiromašnije slojeve društva i izmijeniti profil publike koju je do tada činio isključivo građanski društveni sloj.

O tome svoje mišljenje ima i naš poznati povjesničar Marijan Špoljar: – Pisma iz Koprivnice i ostali zapisi koje je Krleža pisao 20-ih godina, prošloga stoljeća, postale su predložak Hegedušiću i ostalim „zemljašima“ u njihovom likovnom izrazu koji je bio izrazito socijalno intoniran. Krleža je bio duhovni otac svega što se zbivalo oko Zemlje, on im je dao žestinu koju su oni preuzeli u svojem slikarstvu – smatra Špoljar.

Zemljaši su dali nova usmjerenja u razvoju hrvatske moderne umjetnosti, kako u slikarstvu, crtežu i skulpturi, tako osobito u arhitekturi i urbanizmu. Naravno, imali su u tome i europske uzore, na kojima su se napajali, ali je ključan bio moment promjene koje su izazvali. U njihovom okrilju osnovana je i seljačka slikarska škola u Hlebinama i tako rođena hrvatska naiva, jedinstvena u svjetskim razmjerima, ali kao dio moderne umjetnosti.