NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ

Završena Sjenata šetnica s vidikovcem na sredini


„Sreća je biti s prirodom, gledati je i s njom govoriti“, rekao je veliki Tolstoj.

Prilikom svakog posjeta prirodi, pa tako i Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, shvatim koliko je bio u pravu.

Vrt je potkraj veljače kao snijegom pokriven. Pokrili su ga prvi šafrani i visibabe, a na rubovima stidljivo virkaju ljubičice, čineći plavi okvir za ovu čarobnu bjelinu.

Ali, vratimo se u stvarnost.

Stvarnost su vrijedni vrtlari koji neumorno rade na gredicama, stazama i drveću kako bi početkom travnja vrt ostvorio svoja vrata brojnim Zagrepčanima i njihovim gostima.

O svemu što se događa zna najbolje mladi voditelj Botaničkog vrta PMF-a dr. sc. Vanja Stamenković koji je ponosan na sve što se napravilo, a posebno na Sjenatu šetnicu – novu južnu ogradu vrta, dugu 350 metara koja će spojiti Glavni kolodvor sa Savskom cestom. Šetnica će biti osvijetljena i zapravo će biti svojevrsna zbirka brojnih penjačica, poput živopisnih glicinija, laburnuma i pavitina. Na sredini pergole nalazi se vidikovac kojemu će se pristupati iz vrta, a planirana su i okretna vrata koja će se otvarati od vrta prema ovom „cvjetnom tunelu“.

Završena je i druga faza obnove starog izložbenog staklenika, u kojoj je rekonstruiran ulaz - sjeverna ciglena kuća. A za dovršetak čitavog projekta potrebno je još oko devet milijuna kuna. Slijedi izrada i postavljanje željezne konstrukcije, ostakljivanje i postavljanje unutrašnje opreme. Kad se završi bit će to jedini izložbeni staklenik u Hrvatskoj, koji je prije 130 godina izrađen u Beču, kod tvorničara koji je izradio i carske staklenike u Schönbrunnu, kaže nam Vanja Stamenković.

U Vrtu nas uskoro očekuje Festival znanosti, Noć biologije, Noć PMF-a i Tjedan botaničkih vrtova, koji se održava već 10 godina.

Planirani su i radovi sanacije zidova interijera izložbenog paviljonu u kojem će u drugom dijelu godine biti brojne izložbe. Također se pripremaju planovi za sanaciju bazena s fontanom i ostakljenje Viktorijine kuće – kupolastog staklenika.

Jedini ulaz u Vrt od ove godine bit će nasuprot izložbenog staklenika (križanje Mihanovićeve ulice i Marulićevog trga) radi pristupačnosti osobama s invaliditetom i dječjim kolicima, ali i zbog bolje kontrole ulaza.