NAJNOVIJE 

  • K.BUTKOVIĆ

Maksimir: U kapelici sv. Jurja uskoro vjenčanja


Park Maksimir, osim mirne oaze za boravak u prirodi, sve više postaje važno mjesto društvenih događanja, a broj posjetitelja stalno raste. Procjenjuje se da perivoj godišnje posjeti njih milijun i pol.

Osim stručnih vođenja kroz park postoji i tzv. samo - vođena tura, pomoću pametnog telefona, pa posjetitelji mogu u neobaveznoj šetnji sami poslušati zanimljivu priču o lokaciji na kojoj se nalaze.

Raznolika je ponuda i drugih događanja: koncerti na Vidikovcu, u paviljonu Jeka i na pozornicama, potom sportska natjecanja za djecu i odrasle.

Djeci je, ipak, najzanimljiviji edukativni program Mali maksimirski rendžer

Dr. sc. Nika Dolenc, voditeljica Odsjeka za razvojne programe, projekte, turizam i promidžbu u JU Maksimir nam kaže da ove godine kreću s rođendanskim proslavama u prirodi uz istovremenu edukaciju.

S ponosom govori da će nas ovoga proljeća dočekati novi, osvježeni ružičnjak podno Vidikovca, obnovljene šetnice i kanui na Trećem jezeru. Ribolovci će doći na svoje na Petom jezeru, a svi koji su voljeli svratiti u Švicarsku kuću, moći će to iduće godine, jer je krenula prva faza obnove.

Održat će se i Sensa dan, te bogat program na Dan zaštite prirode i Dan parka.

Vezano uz razvoj posjetiteljske infrastrukture koja je koncentrirana u parku Maksimir, urediti će se poučno tematska šetnica oko 1. i 2. maksimirskog jezera te sanacija istih i postaviti pritaništa za čamce. Planira se rekonstrukcija drvenog mosta i slapišta i otvaranje vizure između Lavljeg mosta – slapišta i Vidikovca. Uredit će se Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske i prikaz vodenih staništa u Zoološkom vrtu i oformiti Centar za istraživanje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture. Nabavit će se vozilo za osobe s invaliditetom.

I na kraju još jedna posebnost, a to je skora mogućnost vjenčanja u kapelici sv. Jurja.

Park Maksimir je Zagrebu kao Bois de Boulogne Parizu, Tiergarten Berlinu ili Regents Park Londonu, stoga mu treba priznati njegove vrijednosti i uživati u njegovim ljepotama.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM