NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K.BUTKOVIĆ

Nisam znala čemu služe rigalice


U povodu Međunarodnog dana turističkih vodiča, 22. velječe, Društvo turističkih vodiča Zagreba tradicionalno je organiziralo besplatne razglede grada za građanstvo.

Ove subote obilazio se Trg bana Jelačića, Zelena potkova, Kaptol i Gornji grad. Grupe su strpljivo čekale svoj red, a na terenu, kao i svake godine, slične priče. Mnogi kažu da tu žive već pola stoljeća, a da uvijek o svome gradu nešto novo čuju.

Jelena Talić bila je zadivljena katedralom, a rigalice su joj bile najzanimljivije. Nije znala da one odvode kišnicu od pročelja katedrale.

Blaženka Kovačić saznala je da se Zlatna bula Bele IV. čuva u posebnoj zaštitnoj plastici u podrumu Hrvatskog državnog arhiva, u vrlo kontroliranim uvjetima, na temperaturi između 18 i 21 Celzijev stupanj, te na 45 do 55 posto vlage. Mnoge je iznenadila činjenica da je Jagerhorn u Ilici 14 najstariji zagrebački hotel, otvoren 1827.

Lijepo je jednom godišnje biti turist u svome gradu, ali turistički vodiči govore o drugoj strani medalje ovog zanimanja.

Upozoravaju na brojne probleme, posebice sa zakonskim regulativama, ali i nelojalnom konkurencijom. Naime, često se izjednačavaju razni tečajevi s položenim ispitom za turističkog vodiča, koji je jedini ispravan.

Inzistiraju na implementaciji EU norme prema kojoj je za edukaciju turističkih vodiča potrebno izdvojiti najmanje 600 nastavnih sati i praktičnih vježbi, ali i na većoj kontroli inspekcije na zaštićenim lokalitetima.