NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K.BUTKOVIĆ

HNK: oduševljenje izvedbom Hrvatskog glagoljaškog rekvijema

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, u sklopu programa Lisinski subotom, ugostila je Orkestar i Zbor Radio Muenchena, a tim povodom je dan ranije, na konferenciji za tisak, predstavljeno i diskografsko izdanje "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca u produkciji njemačkog nakladnika CPO.

Nakon što su prošlogodišnjim nastupom na pozornici Lisinskog oduševili publiku i kritiku, ovaj put gosti iz Muenchena izveli su djelo jednog od najznačajnijih skladatelja hrvatske glazbe 20. stoljeća Igora Kuljerića "Hrvatski glagoljaški rekvijem“.

-Riječ je o remek-djelu hrvatske glazbene umjetnosti od iznimne važnosti za Hrvatsku koje se izvrsno uklapa u ciklus muenchenskoga radijskog orkestra 'Paradisi gloria', posvećenom sakralnoj glazbi 20. i 21. stoljeća", rekao je maestro Ivan Repušić.

Uz glazbu Igora Kuljerića, u Beethovenovoj godini koju slavi cijeli svijet, gosti iz Muenchena u drugom su dijelu koncerta izveli glazbu velikoga njemačkog genija.

U programu su tako bila Uvertira Leonora br. 3 u C-duru, glazbeni simbol slobode, dramatično djelo za orkestar, te Fantazija u c-molu u kojoj se glazbenicima na pozornici pridružila istaknuta hrvatska pijanistica Martina Filjak.

Direktor Bavarskog radija Martin Wagner je rekao kako je riječ o posebnom projektu kojim se ponovno dokazuje da glazba povezuje ljude i nadilazi granice.

Koncert je posvećen sjećanju na nedavno umrlog maestra Vladimira Kranjčevića.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM