NAJNOVIJE 

  • Tekst: K.BUTKOVIĆ, Foto: VEDRAN BENOVIĆ, MUO

Muzej za umjetnost i obrt proslavio 140 godina djelovanja


Svečanim otvorenjem novouređenih postava zbirki Muzeja i predstavljanjem izuzetno vrijedne donacije zbirke pret-a-porter i haute-couture mode, te otvorenjem izložbe posvećene odnosu suvremenog dizajna i obrtništva na čijim je temeljima upravo i osnovan davne 1880. godine, Muzej za umjetnost i obrt je u nazočnosti brojnih uzvanika i dužnosnika proslavio 140 godina svoga djelovanja. Prigodnim obraćanjem rođendansku obljetnicu Muzeju su čestitali ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović tom je prigodom posebno istaknuo da se Muzej za umjetnost i obrt tijekom proteklih 140 godina razvio u najznačajniji i najveći hrvatski i zagrebački umjetnički muzej koji je bio i ostao predvodnik i promotor novih pokreta i ideja u svijetu umjetnosti i dizajna. Upravo na tim temeljima MUO je izgradio i novi vizualni identitet koji je početkom godine predstavljen javnosti uz slogan "See Art where others don’t", odnosno "Vidi umjetnost tamo gdje ju drugi ne vide" kojim Muzej korača prema budućnosti i osuvremenjivanju komunicirajući najraznolikije vidove umjetničkog rada i razvoja.

U obljetničkom tjednu, od 18. do 23. veljače Muzej za umjetnost i obrt organizira Tjedan otvorenih vrata kada je za sve posjetitelje besplatan ulaz u Muzej uz poseban program.