NAJNOVIJE 

  • agm4317

Krajem godine Medvegrad otvara vrata


Do kraja godine Zagrepčani će imati jedan razlog više da krenu prema Medvednici. Nakon dvije godine obnove, dočekat će ih Medvegrad u novom ruhu, a zablistat će i Oltar Domovine.

Građevinski radovi su u fazi završetka i početkom ožujka zatražit će se uporabna dozvola.

Nakon toga počinju radovi na uređivanju okoliša i muzejskih postava koji će trajati do studenog. Ako sve bude išlo po planu, službeno otvorenje bit će u prosincu.

U južnoj će se kuli nalaziti stalni postav izložbe “U kraljevstvu drevnih šuma” kroz koju će posjetitelji moći saznati koje se sve biljne i životinjske vrste nalaze na Medvednici.

Zvijezda utvrde bit će mali palas gdje će se nalaziti drugi postav, “Tajna drevne planine”. On će prikazivati mitove i legende o Medvednici kroz motive iz začarane šume, kao što su primjerice vile.

Uz to, postavit će se instalacije nazvane “Kazalište sjena”. Kombinacijom zvuka, igre svjetla i sjene te dimnog efekta u prostoriji će kostimirani vodič posjetitelje upoznavati s narodnim pričama, poput one o Barbari Celjskoj, takozvanoj Crnoj kraljici.

Ukupan doživljaj upotpunit će smočnica gdje će se moći vidjeti srednjovjekovni predmeti i recepti, ali i osjetiti mirisi kakvi su bili u13. stoljeću.

Veliki palas imat će svoju “Začaranu povijest” koja će biti vremeplov kroz prošlost planine i Medvedgrada kojim je upravljalo više od 150 različitih gospodara.

U tom će se dijelu utvrde, također, nalaziti i restoran, administrativni ured i dvorana koja će se moći koristiti za održavanje stručnih skupova, prezentacija i edukativnih radionica.

Svi materijali koji su se koristili pri obnovi odobreni su od Zavoda za zaštitu spomenika kako bi Medvedgrad zadržao svoj izvorni oblik.

zaštitu spomenika kako bi kulturni spomenik zadržao svoj izvorni izgled.