NAJNOVIJE 

  • agm4317

DHLU : Igra sporta i umjetnosti

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika otvorena je izložba 'Igra sporta i umjetnosti', kojom se najavljuje stalni postav Hrvatskog sportskog muzeja.

Izložba je nastala u suradnji Hrvatskog sportskog muzeja, Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, a predstavlja opsežan izložbeni projekt, koji postaje mjesto susreta sporta, obrazovanja, kulture i umjetnosti, koji kroz dva dijela svjedočiti o povezanosti umjetnosti i sporta.

Prvi dio izložbe prezentira razvoj sporta i primijenjene umjetnosti u području sporta od vremena pokretanja organiziranih sportskih aktivnosti u Hrvatskoj do suvremenih dana, dok druga cjelina izložbe prikazuje sport kao profesiju i kao široko rasprostranjenu zdravu rekreativnu aktivnost, a ujedno i inspiraciju za nastajanje umjetničkih djela suvremenih likovnih i vizualnih umjetnika.

Hrvatski športski muzej izložio je predmete iz vlastitog fundusa - medalje, plakate, diplome i skulpture koji su se dodjeljivali kao nagrade - čiji velik broj nije bio dostupan javnosti i izlaže se po prvi put.

Na izložbi su prezentirani radovi preko 50 umjetnika i dizajnera od kojih su mnogi obilježili svoje razdoblje u razvoju hrvatske umjetnosti, pa je zanimljivo promatrati njihove radove iz rakursa sportske tematike.

Među njima se nalaze i najveća imena hrvatske umjetnosti poput Frangeša, Kerdića i Meštrovića, ali i umjetnika poput Stranića koji su gotovo cijeli svoj opus posvetili sportu.

Izložba ostaje otvorena do 22.ožujka 2020.