NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ,

Nova knjiga AGM-a: Matoševe "Pjesme, rugalice i epigrami"

Čitajući najnoviju knjigu o Matošu „Pjesme, rugalice i epigrami, u izdanju nakladničke kuće AGM, ne mogu se, kao i mnogi drugi, oteti dojmu da je Matoš i 106 godina nakon svoje smrti jednako aktualan.

No, oni koji ga bolje poznaju kažu da ta činjenica i ne treba čuditi jer je Matoš bio dosljedan pobornik najviših estetskih načela i protivnik svake ideološki angažirane književnosti.

Kažu i to da je tajna privlačnosti Matoševih djela i danas u njihovu stilu, duhovitosti i lucidnosti, a tajna aktualnosti u neobičnoj podudarnosti Matoševa i našega doba.

„Hrvatska je u Matoševo doba siromašna, ideološki i politički razjedinjena zemlja prošarana stranim vlasništvom i kapitalom s golemom stopom iseljavanja u Ameriku. Bila je to politički obespravljena i marginalizirana kolonija u nadnacionalnom carstvu Austro-Ugarske Monarhije. Nakon što je na kraju 20. stoljeća, sto godina nakon Matoševih snova o državnoj samostalnosti, tu samostalnost napokon ostvarila, Hrvatska je ponovno darovala dio svoga političkog suvereniteta novoj nadnacionalnoj zajednici, Europskoj uniji, zasnovanoj na još radikalnijemu liberalnom kapitalizmu nego što je to bilo u Matoševo doba.“ (Dubravka Oraić Tolić).

I da se ne ponavljamo, citirajući stihove iz poznatih pjesama u kojima je podudarnost očita: Domovini iz tuđine, 1909, Gospa Marija, Pri Svetom Kralju itd., navodimo još nekoliko stihova: “Slobodan je Hrvat sve to teže biti, zato tužan lunja tuđim tlom bez puta…“, „Mlakonje, mekušci, bezočni panduri, tuđem slugi sluge, tuđe prirepine, mešetari tvoje - moje domovine…“

S istim ciljem navodimo i par epigrama: „Hrvatska već vidje dosta raznih čuda, al ne nađe štrika za toliko Juda“, „Zagreb nema više hrvatskog dućana, svuda Vlah i Čifut, ćorava mu strana“, „Zastupnik što nisi, kad je život skup - ah za Peštu, brate, nijesam dosta glup“.

Prostor ne dozvoljava više stihova, rugalica i epigrama, a ima ih…

Jedno je sigurno da su Tomislav Jonjić i Stjepan Bekavac, urednik knjige, napravili i više nego odličan izbor. I sami ćete se uvjeriti kada knjigu budete držali u rukama.