NAJNOVIJE 

  • Katarina Butković

Blaženik Stepinac: pratit ću hrvatski narod i nakon svoje smrti


Otkako je kardinal Franjo Kuharić u zagrebačkoj katedrali utemeljio tradiciju proslave 10. veljače kao dana sjećanja na Blaženika Alojzija Stepinca, u našoj prvostolnici održavaju se svečane mise kojima nazoče vjernici iz svih krajeva svijeta.

Ove godine bit će posebno svečano budući da se obilježava 60. obljetnica Blaženikove smrti.

Kardinal Stepinac svojim je vjernicima ostavio oporuku u kojoj je obećao pratnju i nakon smrti. Tekst je napisao u Krašiću 28. svibnja 1957. godine, a u njemu stoji: „Želim, naime, i poslije svoje smrti činiti sve što mogu, da otklonim od vas opasnosti koje vam prijete i da povećam vašu sreću, koliko je to moguće u ovoj suznoj dolini.

Njegov zagovor osjećaju svi koji ga štuju, željeno iščkujući odluku da se blaženi kardinal proglasi svetim.

Prof. povijesti Miroslav Akmadža ovoj obljetnici pridružio se prije svih, godinu dana ranije, objavivši knjigu „Stepinac riječju i djelom“, u izdanju Nakladničke kuće AGM, u kojoj pojašnjava da su do sada napisane mnoge knjige o Stepincu, ali uglavnom za povjesničare.

- Napisao sam knjigu za šire čitateljstvo koja bi trebala na jednostavan način odgovoriti na pitanje: Tko je bio blaženi Alojzije Stepinac.

Svi znamo da je, prije svega, bio humanist. Pomagao je progonjene i patnike, osuđivao svaku rasnu diskriminaciju. Kao nagrada slijedio je montirani proces komunističkih vlasti u kojem je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada.

Film Višnje Starešine koji će u subotu premijerno biti prikazan u HNK pridružuje se spomenutoj obljetnici.

- Pustila sam njega da govori kroz svoje propovjedi, kroz svoja pisma, kroz svoju duhovnu oporuku, kaže redateljica.

O kardinalu Stepincu pisalo se i pisat će se. Uvijek će ostati u sjećanju svoga naroda, ali i u sjećanju svojih neprijatelja koji se i danas plaše snage njegova mučeništva.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM