NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ,

Usvojena Zagrebačka deklaracija o ljudskom bratstvu


U okviru programa predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, u Zagrebu je 4. I 5. veljače održana Konferencija međureligijskog i multietničkog dijaloga, „Ljudsko bratstvo – temelj mira i stabilnosti u svijetu“.

Konferenciju je otvorila predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, rekavši da je upravo ova konferencija prigoda da se našoj europskoj političkoj obitelji i cijelom svijetu predstavimo kao država koja poštuje i promiče najveće standarde vjerske tolerancije.

Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Milan Bandić koji je s ponosom istaknuo da je Zagreb metropola u kojoj u slobodi, miru i sigurnosti žive različiti ljudi, a da se nitko ne mora odricati svog identiteta ili svojih najdubljih uvjerenja. Muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, akademik Aziz Hasanović poručio je kako vjerski dijalog nema alternativu što se očituje i u sustavnu dijalogu Islamske zajednice i Katoličke crkve što potvrđuje da se u Hrvatskoj živi zajedno, a ne samo obitava jedan pokraj drugoga.

Konferencija je rezultirala usvajanjem Zagrebačke deklaracije o ljudskom bratstvu za jačanje mira i sigurnosti u svijetu kojom sudionici konferencije ukazuju na važnost promicanja vrijednosti ljudskog bratstva kao najvažnijih točaka za ostvarivanje mira i harmonije u društvu te daje preporuke i smjernice daljeg djelovanja radi dosezanja istog cilja.

Konferenciju su organizirali Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Liga muslimanskog svijeta i Hrvatska biskupska konferencija, a održala se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade Republike Hrvatske te gradonačelnika Grada Zagreba.