NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K.BUTKOVIĆ

Slike grada - Dolac


Šetajući rascvjetanom Splavnicom, uz temperaturu od 12 stupnjeva i gledajući Zagreb kako pije kave na otvorenom, samo se jedno može zaključiti – proljeće je tu. Ali kad se drevnim stubama, popnemo na Dolac, pozdravljajući usput kumicu s ciklamama, izljevenu u bronci, a potom i žive kumice, čini nam se da ćemo ga, barem što se tiče povrća, pričekati.

Štandovi na Dolcu uglavnom su pokriveni jabukama, našim i japanskim, narančama, porilukom, smokvama, lukom i češnjakom.

Onog pravog, svježeg povrća, koje dozrijeva pod prvim proljetnim suncem još nema. Ako ga i ima onda je raslo ispod staklenika ili u južnijim, ne našim, krajevima.

Ono što se zapaža je da su svi redom postavili napise: domaće. Teško je prepoznati što je domaće, a što ne, osim ako niste stalni posjetitelj Dolca i ako tamo nemate baš svoju kumicu.

A cijene? Cijene se prema riječima kupaca uredu. Jabuke, naranče i klementine mogu se kupiti „dvije za 10 kn“, luk je 8, češnjak 40, salata 15, mrkva 10, a peršin 25 kuna. Prodavač iz Sukošana tvrdi da ima svoju robu, a ispred njega je i poduži red. Mnogi se ne daju slikati, uglavnom poznati preprodavači.

Rotkvice su vrlo jeftine (što je ipak čudno) jer za Uskrs će cijena biti puno veća. Pet pušleka se prodaje za 10 kuna. Ne izgledaju niti svježe niti kao domaće.

Strpimo se još malo pa će na Dolcu, najvećem pladnju našega grada, biti daleko bolja ponuda.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM