NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ

Košljun: otok čuda i oaza mira brojnim Zagrepčanima

Iako površinom malen, svega nešto manje od sedam hektara, Košljun je svojom bogatom prirodnom, duhovnom i kulturnom baštinom značajan ne samo za otok Krk, nego i za cijelo područje Sjevernog hrvatskog primorja.

Budući da se Košljun smatra oazom mira, ne čudi da mnogi ljudi upravo ovdje žele provesti nekoliko dana u molitvi i sabranosti Ili otići na jednodnevni izlet.

Posebno je zanimljiv Zagrepčanima, koji prilikom dolaska na Krk nikada ne zaobilaze franjevački samostan navještenja Marijina na spomenutom otočiću, nadomak živopisnog Punta.

Njih kao i ostale goste iz svih krajeva svijeta dočekuje uvjek nasmiješen fra. Diego Deklić i postaje pravi domaćin i vodič kako po muzeju tako i cijelom otočiću.

A ima im što i pokazati: Samostan je utemeljen sredinom 15. stoljeća poslanjem sv. Franje Asiškoga, a njegove vrednote nastavljaju njegovati franjevci koji tu žive do današnjih dana. Muzej u sklopu crkve sadrži bogate arheološke, sakralne, etnografske, numizmatičke i prirodoslovne zbirke.

Iz arheološke zbirke najznačajniji je dječji sarkofag iz 3. stoljeća za kojeg je vezana zanimljiva priča da su iz njega nestali svi zlatni predmeti i završili u jednom bečkom muzeju, a kameni sarkofag je prenesen na Košljun.

Etnografska zbirka pokazuje život krčkog seljaka, od odijevanja do predmeta za svakodnevnu uporabu.

Sakralna zbirka sadrži replike isprava, rukopisa, oslikanih graduala i knjiga koje se čuvaju u vrlo vrijednoj knjižnici koja broji oko 30 000 svezaka i 95 inkunabula od kojih je svjetski raritet jedan od ukupno tri sačuvana primjerka prvog izdanja latinskog prijevoda Ptolomejeva atlasa svijeta tiskanog u Veneciji 1511. godine.

Posebno je zanimljiva tzv. najmanja knjiga na svijetu – Očenaš preveden na sedam jezika, a dar je Gutenbergovog muzeja u Mainzu. Knjiga je velika koliko nokat maloga prsta na ruci malog djeteta. Oko 3,5 x 3,5 mm.

Kuriozitet muzeja je vitrina nazvana „kabinet čuda“ u kojoj su neke preparirane životinje: bjeloglavi sup, morska kornjača, mladunče udava, janje sa dvije glave i janje s jednim okom, koji svima, osobito najmlađim posjetiteljima, ostanu najviše u sjećanju.

Otkriti nećemo i ne možemo sve, što zbog prostora, što zbog činjenice da je najbolje otići i vidjeti.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM