NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K.BUTKOVIĆ

Jubilarna, 15. Noć muzeja, ponudit će najzanimljivije sadržaje do sada


Jubilarna 15. Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, u petak 31. siječnja, uključit će više od 200 muzeja, galerija, knjižnica, arhiva i obrazovnih ustanova, a trajat će od 18 sati do jedan sat poslije ponoći.

Tema su velike obljetnice, prije svega 140 godina zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt i 200 godina Arheološkog muzeja u Splitu.

-Noć muzeja postala je brend, nezaobilazan u kalendarnima kulturnih događanja u Hrvatskoj. Ponosni smo na tu činjenicu, rekla je Vesna Jurić Bulatović, jedna od inicijatorica manifestacije.

Dubravka Osrečki Jakelić, također voditeljica i organizatorica, kaže da su muzealci otkrili Noć muzeja kao kvalitetan program u kojem svoj muzej mogu približiti najširoj publici.

Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, spomenula je i impozantnu brojku od pet milijuna posjetitelje u 15 godina Noći muzeja. Dodala je i to da besplatni ulaz nije bio glavni motiv dolaska publike, nego poseban doživljalj i zanimljivi programi.

Akademik Frane Parać naglasio je da će HAZU i dalje podupirati ovu manifestaciju, a dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević pozvala je sugrađane da posjete Noć muzeja i uživaju u programu.

Izdvajamo nekoliko događanja: Među brojnim zagrebačkim muzejima i galerijama svakako treba otići do Muzeja suvremene umjetnosti i vidjeti njihovu vrlo zanimljivu izložbu „Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma“, posvećenu Zagrebačkoj školi crtanog filma.

Zanimljiva je i velika izložba u Muzeju grada Zagreba posvećena Zagrebačkim solistima, proslavljenom domaćem komornom ansamblu koji obilježava 65 godina djelovanja.

Muzej za umjetnost i obrt, u Noći muzeja nudi aktualnu izložbu kojom predstavlja blaga iz riznice franjevačkog samostana Majke od Milosti s otoka Visovca.

Zanimljiv program nudi i Kuća za ljude i umjetnost Lauba. Osim izbora iz njihove kolekcije, koja uključuje radove nekih od najznačajnijih imena hrvatske suvremene umjetnosti, posjetitelji mogu vidjeti netom otvorenu izložbu umjetničkog dvojca Tarwuk, Ivane Vukšić i Brune Pogačnika Tremowa, koji žive i rade u New Yorku.

U Atelijeru Meštrović u Mletačkoj ulici, umjetnica Ivana Tkalčić prikazat će njegova djela kroz doživljaj umjetne inteligencije.

Zagrebačka Galerija Klovićevi dvori nudi izložbu „Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929. - 1935.“

Vrijedi posjetiti i Tiflološki muzej koji, uz stalni postav, nudi i izložbu likovnih radova dječaka iz Bangladeša, azilanta u Hrvatskoj, „Prijeći granicu“.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM