NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K.BUTKOVIĆ

Sovjetski zločin u Katynskoj šumi - nova knjiga AGM-a


"Pola stoljeća prikrivanja stvarne istine o onome što se dogodilo omogućilo je zločincima da prođu nekažnjeno, što je i do danas ostala loša poruka da postoje masovni zločini čiji su počinitelji izbjegli pravdi“ - govori dr. sc. Mario Jareb u svojoj novoj knjizi Sovjetski zločin u Katynskoj šumi. Zvuči nam poznato? Koliko vremena treba proći da se otkriju zločini srpskih agresora i da naši mrtvi nađu dostojno počivalište kao i tisuće poljskih časnika, nakon pola stoljeća prikrivanja surove stvarnosti?

No, najveći zločin Staljinizma otkriven je zahvaljujući između ostaloga glasnošću i perestrojkom Mihaila Gorbačova čiji su dokumenti iznijeli na vidjelo ne samo sovjetsko priznanje za katynski zločin nego i istinu o sudbini poljskih časnika i dočasnika koji su pogubljeni izvan Katyna. A bilo ih je oko 14,5 tisuća.O zločinu su progovorila i stabla nad jamom, ali o tome sami pročitajte.

Zločin u Katynu poznat je svjetskoj javnosti, a zahvaljujući dr. Jarebu i nama u Hrvatskoj.

Na nedavnoj promociji Jarebove knjige, osim uvaženih uzvanika, veleposlanika Republike Poljske i Ukrajine, nazočni su bili i studenti nekoliko zagrebačkih sveučilišta što je za svaku pohvalu organizatoru, jer samo oni koji ostaju mogu znanjem i snagom volje doći do istine toliko potrebne nama, ali i drugima kojima je nanešena svirepa nepravda.

O knjizi Maria Jareba govorili su dr.sc. Gordan Ravančić, dr.sc. Marica Karakaš Obradov i dr.sc.Vladimir Geiger, čija imena dovoljno govore.

Put do istine je težak, ali ipak moguć, složili su se.

Knjiga je objavljena u nakladi AGM-a, a urednik izdanja je direktor AGM-a Stjepan Bekavac.