NAJNOVIJE 

  • agm4317

MUO: novi vizualni identitet - korak u budućnost


Muzej za umjetnost i obrt, jedan od najvećih i najstarijih hrvatskih muzeja, ove godine obilježava 140 godina postojanja. U povodu toga predstavljen je novi vizualni identitet koji potpisuju vrsni kreativci iz studija Šesnić & Turković.

-Svjesni smo zahtjeva koje nove generacije i dinamičan tehnološki napredak postavljaju pred muzeje. Stoga smo pokrenuli niz aktivnosti s ciljem osuvremenjivanja postava koristeći nove IT tehnologije i interpretacije muzejskih sadržaja kao dijaloga inspirativne prošlosti i dinamične sadašnjosti u kojoj se intenzivno mijenjamo za izazove u budućnosti. Novi vizualni identitet samo je korak ka ostvarenju naših ciljeva i ispunjenju potencijala koji muzej ima, istaknuo je ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović.

-Novim identitetom Muzej predstavlja novi pravac u radu, ali ne odbacuje svoje temelje kao sakupljača umjetnosti iz svih povijesnih razdoblja – nadovezuje se Goran Turković.

Kolega iz Studija Marko Šesnić pojašnjava da je vizualni identitet zamišljen kao crno-bijela platforma koja služi za isticanje iznimno bogatog i raznolikog sadržaja koji muzej nudi. Kao korporativna tipografija odabran je Brenner nagrađivanog hrvatskog tipografa i profesora Nikole Đureka.

Dizajnerski studio Šesnić & Turković osmislili su i novi krovni slogan „See Art Where Others Don’t“, odnosno „Vidi umjetnost gdje drugi ne vide“. Brojne inačice tog slogana bit će baza buduće komunikacije Muzeja za umjetnost i obrt.

Novim sustavom slogana, Muzej postaje jedna od rijetkih muzejskih kuća koja predstavlja najraznolikije vidove umjetničkog rada te njime pozivaju javnost da dijele njihovu vizuru.

Muzej pored novog vizualnog identiteta 140. godišnjicu obilježava i brojnim planovima za budućnost, a pripremaju se brojne izložbe, novi postavi u Zbirci dizajna i Zbirkama fotografije i fotografske opreme, izmijenjeni postavi u zbirkama satova, bjelokosti, stakla, metala i keramike, izložbu donacije visoke mode cijenjenog baletana hrvatskih korijena Yelka Yureshe, izdavanje prve monografije o povijesti Muzeja te međunarodni simpozij na temu uloge stalnih postava muzeja u suvremenom svijetu.