NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KB

Advent u Zagrebu: 12 posto više dolazaka, 11 posto više noćenja


Advent je iza nas. Ono što se s nestrpljenjem čekalo su prvi pokazatelji, brojke koje pokazuju koliko je ovaj Advent bio uspješniji od prethodnoga.

Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) za vrijeme trajanja Adventa u Zagrebu i novogodišnjih događanja zabilježeno je čak 12 posto više dolazaka i 11 posto više noćenja. Naime, u odnosu na lanjsko razdoblje održavanja, sada je, u 40 dana (od 29. studenog 2019. do 7. siječnja 2020.) ostvareno 160.917 dolazaka i 308.787 noćenja.

U navedenom razdoblju, u TZGZ-u kažu kako je zabilježeno 53.545 dolazaka domaćih turista ( ast 15 posto) te 107.372 stranih (rast 10 posto), a najbrojniji su bili gosti iz: Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Slovenije i Njemačke. Od ukupno registriranih noćenja domaći turisti su ostvarili 97.825 (rast 15 posto), a strani 210.962 (rast 9 posto).

Što na to sve kaže Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ:

- Advent u Zagrebu najuspješnija je zagrebačka turistička manifestacija te sam iznimno zadovoljna s ovim izvrsnim rezultatima. Posebno nas raduje činjenica da su pojedina emitivna tržišta (Njemačka, Austrija, Slovenija i Srbija), na kojima je TZGZ provodila ciljane online i offline marketinške kampanje, ostvarila porast od više od 15 posto. Tako je, registrirano 27 posto više noćenja gostiju iz Njemačke i 24 posto više noćenja gostiju iz Austrije, što ukazuje na uspješnost kampanje, ali i na popularnost samog Adventa u Zagrebu. Uz spomenuta tržišta online kampanja se provodila i u Španjolskoj, SAD-u, Italiji, BiH i Mađarskoj putem advertorijala, display i video oglasa te je i s tih tržišta zabilježen porast.