NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K. BUTKOVIĆ

Teže se diše, zdravlje nije ugroženo


Tijekom zimskih mjeseci uobičajena je pojava smanjene kvalitete zraka zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, kao npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i slično.

Kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi.

Ipak, radi smanjivanja rizika za zdravlje, u preventivnu svrhu, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Andrija Štampar" dao je sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana, kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutačnom stanju kvalitete zraka:

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom, posebno uz prometnice, za djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, kronične bolesnike i osobe narušenog imuniteta.

Preporučuje se korištenje javnog gradskog prijevoza i izbjegavanje ili smanjivanje grijanja na kruta goriva.

Zakonom o zaštiti zraka propisane su dvije kategorije kvalitete zraka. Prva kategorija je čisti zrak, a druga onečišćeni zrak s pojavom PM10 čestica.

Marko Marić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” na pitanje na kakav bi način povećana koncentracija PM10 čestica utjecala na zdravlje građana Zagreba, pogotovo ugroženih skupina, Marić odgovara da su one problematične jer mogu uz sebe vezati ostale opasne čestice, poput metala, koje građani zatim udišu te se preporučuje da se takvom zraku osobe s poteškoćama ne izlažu više od sat-dva dnevno.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM