NAJNOVIJE 

  • Tekst: K.BUTKOVIĆ, Foto: ZOO ZAGREB

Zagrebački ZOO jedini je u svijetu u kojem žive čovječja ribica i dinarski voluhar


Zagrebački ZOO odnedavno je jedini zoološki vrt na svijetu u kojem se mogu vidjeti dvije endemske vrste, čovječja ribica i dinarski voluhar.

Kako su ove jedinke iznimno vrijedne, žive u nastambama koje im omogućuju život nalik onom u prirodnom staništu, a uključene su i u razne projekte istraživanja i zaštite, što spada među osnovne djelatnosti suvremenih zooloških vrtova.

Čovječje ribice koje žive u našem ZOO vrtu, tamo su stigle uslijed jakih kiša i poplava koje su ih izbacile iz prirodnih staništa.

Evolucijski gledano, čovječja je ribica jedan od najzanimljivijih vodozemaca. Riječ je o jedinom spiljskom kralješnjaku u Europi koji je potpuno prilagođen životu u mraku i na niskim temperaturama, a ujedno je i najdugovječniji vodozemac, jer živi više od 60 godina.

Ova vrsta zaštićena je Bernskom konvencijom i Europskom direktivom o zaštiti staništa.

Postoje i neke zanimljivosti iz prošlosti: Za čovječje ribice se vjerovalo da su zmajevi koji kontroliraju razinu vode. Farmeri su ih, unatoč tome, često skupljali i koristili kao hranu za svinje.

Dinarski voluhar glacijalni je relikt. Jedini je pripadnik svojeg roda koji se razvijao posljednja četiri milijuna godina. To je mali sisavac iz reda glodavaca u srodstvu s voluharicama. Naseljava krševita područja Jugoistočne Europe.

U prirodi živi između tri i četiri godine. Kako je riječ o relativno rijetkoj vrsti u prirodi koja se sporo razmnožava i to na ljudima teško pristupačnim mjestima, voluhar je uključen u specifična biološka istraživanja, jer postoji niz nepoznanica oko ovog endema.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM