NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K.BUTKOVIĆ

S ulica se odveze 50.000 borova


Gradska tvrtka Zrinjevac ovih je dana počela prikupljati odbačena božićna drvca. Borovi se kompostiraju u prirodno organsko gnojivo koje se koristi na zelenim površinama ili kao gorivo za dvije kotlovnice ove tvrtke.

Posebnih pravila o odvozu nema. Iz Zrinjevca apeliraju na građane da svoja drvca ostave tamo gdje ih se može odmah primijetiti, primjerice pokraj zelenog otoka, kontejnera ili najbliže zelene površine.

Što se tiče onih koji su svoja drvca kupili u teglicam, a htjeli bi da ona žive i nakon božićnih blagdana, direktor Zrinjevca, Igor Toljan, predlaže: U suradnji s vlasnicima pronaći ćemo pogodnu lokaciju negdje u kvartu na koju će se zasaditi drvce, a potom ćemo ga uvesti u Katastar gradskog javnog zelenila. Tako će nastaviti uljepšavati grad. Takav dogovor, dodaje, građane neće ništa koštati, a za pomoć se mogu obratiti na broj telefona 01/6598 891. Borovina se kompostira miješanjem s već gotovim kompostom. Za razliku od ostalog biootpada, voća, povrća, lišća i trave, kojima treba oko pola godine da se pretvore u kompost, drvu za razgradnju treba od 12 do 15 mjeseci.

Svake se godine s gradskih ulica odveze oko 50.000 drvaca. Odvoz će trajati do kraja siječnja.