NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KB

Perivoj Lužnica postao zaštićeni spomenik parkovne arhitekture


Perivoj oko dvorca Lužnica u Zaprešiću odlukom Skupštine Zagrebačke županije, proglašen je zaštićenim područjem u kategoriji spomenika parkovne arhitekture.

Tim povodom nedavno je u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor – Lužnica održana svečanost, na kojoj je ujedno obilježena i desetogodišnjica rada Javne ustanove Zeleni prsten.

- Ustanova Zeleni prsten već deset godina štiti prirodu, na što smo ponosni, ali i prepoznati kao zeleni zagrebački prsten. Sada smo dobili još jedno zaštićeno područje kojim će upravljati - rekao je župan Stjepan Kožić, posebno zahvalivši Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, u čijem je vlasništvu dvorac Lužnica i perivoj oko njega, što su ovaj prostor uredile i otvorile za javnost.

Park je oblikovan u engleskom parkovnom stilu uz utjecaj francuskog kasnobaroknog vrta s oblikovanim živim ogradama uz koloritne cvjetne gredice. Unutar perivoja na jugozapadnoj strani ističe se jezero bogato florom i faunom s dva gaja u neposrednoj blizini. Cijelim perivojem dominiraju soliterna stabla, skupine stabala i gajevi dok na sjevernoj strani u krajobraznom oblikovanju perivoja prevladavaju grmolike vrste te cvjetne gredice ruža stablašica (vidljiv je utjecaj kasnog baroka, francuski parter). Ispred dvorca na sjevernoj strani nalazi se veličanstvena platana stara više od 300 godina.

Dvorac Lužnica izgrađen je u drugoj polovici 18. stoljeća i primjer je višekrilnog otvorenog dvorca te ima status spomenika kulture prve kategorije.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM