NAJNOVIJE 

  • KB, Foto: ZAGREB HR

U 2021. gradit će se sortirnica otpada

Na lokaciji nekadašnjeg DIOKI-a, na Čulinečkoj 252, gradit će se sortirnica - postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada. Tako će Zagreb biti prvi od većih gradova u Hrvatskoj koji će ispuniti sva tri stupnja iz Plana: Centar za gospodarenje otpadom, Postrojenje za obradu biootpada koje se priprema na području Grada Novske te Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada.

Prilikom obilaska budućeg postrojenja gradonačelnik je zamolio građane da podižu svijest o nužnosti odgovornog zbrinjavanja te odvajaju otpad već od kućnog praga.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić istaknula je da je iznimno važno postaviti infrastrukturu za odvojeno prikupljanje otpada te educirati građane kako bi Zagreb bio spreman za implementaciju novog sustava.

Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba najavio je da je dokumentacija za izgradnju Postrojenja za odvojeno prikupljanje otpada u izradi te da se početak radova može očekivati 2021. godine.

O gospodarenju otpadom u Zagrebu govorila je i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban, koja je naglasila da će građani do 15. siječnja umjesto dosadašnjih žutih vrećica dobiti spremnike za plastičnu i metalnu ambalažu.