NAJNOVIJE 

  • agm4317

Izložba u povodu 100. obljetnice Grafičke zbirke NSK

"Linija ljepote­ – trag nadahnuća", naziv je izložbe koja se 19. rujna otvara u Klovićevim dvorima i trajat će do 3. studenoga, a povod je 100. obljetnica osnutka Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Od davne 1919. prikupljena je vrijedna i zanimljiva građa: crteži, grafike, mape, plakati i razglednice. A imena kao što su Julije Klović, Andrija Maurović, Josip Stošić, Ratko Petrić, Boris Bućan, Miroslav Šutej i mnogi drugi, govore dovoljno. Tu su se našle i poklonjene grafike Picassa i Rembrandta.

-Tematsko predstavljanje fonda inspirirano je sposobnošću mišljenja o predodžbama, simbolima i metaforama, sveprisutnim ljudskim nadahnućem, koje je sada, zanemarujući doba nastanka, stil, tehniku, vrstu i dimenzije, građu objedinilo u nove cjeline ilustrirajući ukupnost ljudskog postojanja i stvaranja. Grafička zbirka živi u knjižnici, okružena riječima. Na izložbi teme prirode, ljudskog tijela, misli i ideja, ritma života svakodnevice ili pak one apstraktne koje su osamostaljenjem linije, boje i plohe oslobođene vidljivog, biti će potkrjepljene citatima i zanimljivostima o pojedinim dijelovima. Tako oživljene predstavljene cjeline, sada sastavljene od djela u drugačije postavljenim odnosima, ponekad potpuno neočekivano stvaraju nove zaključke i spoznaje, rekla je kustosica izložbe Iva Sudec Andreis.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM