NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K. BUTKOVIĆ,

Uvodi se “pauk služba” za bicikle!


Izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu koje je u četvrtak usvojila Gradska skupština uvedene su restriktivne mjere za bicikle i romobile koji su ostavljeni izvan za to posebno označenih površina.

Sukladno Odluci bicikli, romobili, električni romobili i druga sredstva za osobni prijevoz koja se pokreću snagom vozača ili uz pomoć elektromotora, a koja su ostavljena na površinama javne namjene bit će (ako treba i nasilno) uklonjena i odložena na za to određeno mjesto.

Naravno, za prekršitelje koji svoje bicikle i romobile privezuju uz stabla, klupe, prometne znakove i druga neobilježena mjesta predviđene su i kazne i to od 700 do 1000 kuna.

Ne preuzme li vlasnik svoje vozilo u roku od 30 dana od dana uklanjanja, ono će se smatrati napuštenim, piše u Odluci.

U udruzi Sindikat biciklista smatraju da je prije uvođenja ovakvih restriktivnih mjera potrebno ispuniti zahtjeve iz važećeg Pravilnika o kapacitetima biciklističkog parkinga s obzirom na namjenu zgrada, broj i vrstu parkirališta za bicikle jer trenutačni broj lokacija (161) s postavljenim stalcima (904) ne ispunjava ni manji dio potreba stanovništva koji koristi bicikl.

Zaključuju kako Odluka za izravnu posljedicu ima oštećivanje bicikala s dodatnom opremom (rezanje lokota!) prilikom uklanjanja s javnih površina te, zbog nemogućnosti utvrđivanja povezanosti vlasnika i bicikla, odnosno vlasništva, otvara brojne prilike zloupotrebe i neovlaštenog preuzimanja bicikala iz prostora za pohranu bicikala te je kao takav – neprihvatljiv.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM