NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ

Na Starčevićevu trgu prva održiva adventska lokacija


U ritmu pomno odabrane glazbe, zabavnih predstava, kreativnih radionica i vrhunskih delicija Zagrepčani i njihovi gosti od ove godine mogu uživati na novoj adventskoj lokaciji, na Trgu Ante Starčevića.

Istražujući različite materijale te mogućnosti ponovne upotrebe, Udruge Priroda za sve do 1. siječnja 2020. godine organizira prvi održivi Božić u Zagrebu – RECI Božić.

Cilj događanja je potaknuti posjetitelje na odgovorno ponašanje prema okolišu u božićno vrijeme kada se stvaraju velike količine otpada.

- Vlastitim primjerom želimo pokazati kako Božić može biti bajkovit i ako se koriste stari predmeti koji nerijetko svoje mjesto, umjesto kao božićna dekoracija, pronađu u spremniku za otpad - rekla nam je predsjednica udruge Priroda za sve Ana Rosandić.

Ugostitelji će koristiti biorazgradivi pribor za jelo, piće će posluživati u biorazgradivim čašama i u autohtonim hrvatskim bukarama u modernoj izvedbi.

U sklopu manifestacije na Trgu A. Starčevića postavljena je i prva božićna recikliranu šuma u Hrvatskoj na kojoj su marljivo radili učenici osnovnih i srednjih škola. Posebna atrakcija bit će tzv. solarni Christmas star wall, koji će poslužiti kao mjesto za fotografiranje. Cilj je iskoristiti sunčevu energiju za osvjetljenje, a kako bi posjetitelji sa prvog održivog Božića ponijeli najbolje fotografije i najljepše uspomene.

Podršku prvom održivom Božiću u Zagrebu dao je i Grad Zagreb koji je manifestaciju proglasio od iznimnog značaja za grad, ali i Zagrebački holding, podružnice Zrinjevac i Čistoća koji će osigurati spremnike u koje će posjetitelji moći razvrstavati otpad.

Posjetitelji će moću uživati u ukusnoj domaćoj hrani - krpicama sa zeljem, sarmi u pecivu, purici s mlincima, bunceku sa zeljem u somunu, zagorskim štruklama s vrhnjem cimetom i vanilijom, funky domaćim kobasicama, siru i vrhnje.