NAJNOVIJE 

  • Tekst i slika: K.BUTKOVIĆ

Predstavljen "Hrvatski nogomet u doba cara, kralja, poglavnika i maršala"


U Hrvatskom državnom arhivu predstavljena je knjiga Hrvatski nogomet u doba cara, kralja, poglavnika i maršala, autora Davora Kovačića.

Nakladnik, urednik i direktor AGM-a Stjepan Bekavac, danas u ulozi moderatora, vodio je vrlo zanimljiv razgovor o nogometu s recenzentima dr.sc. Ivicom Šuteom, dr.sc. Mariom Jarebom te autorom dr.sc. Davorom Kovačićem.

Zahvalio se i Hrvatskom institutu za povijest, čiji je direktor dr.sc.Gordan Ravnančić nazočio promociji.

Recenzentu dr. sc. Ivici Šuti postavio je uvijek aktualna pitanja: je li nogomet nešto više od igre? Zrcali li se u njemu naša stvarnost, od političke, financijske pa do globalnih aspekata?

Odgovor je bio potvrdan.

- Netko je davno rekao da su nogomet otkrili diktatori. Od tada je ova igra postala igra raznih interesa, i diktatura, naravno. Sport je pokrivao slobodno vrijeme mladih ljudi preko čijih su se leđa prenosili razni postulati. Uz to je išla i nacionalna simbolika, a ako se tome pridoda strast, sve je jasno - rekao je Šute.

Mario Jareb govorio je o nacionalnim osjećajima, koji su uvijek prisutni.

- Spomenut ću dvije utakmice, jedna prije Prvog svjetskog rata kada smo pobijedili Mađare, a druga kada je Hajduk pobijedio Talijane.To su bili dani ponosa i slave, rekli bi smo i sada.

Spomenuo je i mnoge igrače koji nisu željeli živjeti u Jugoslaviji pa su prvo putovanje u neku državu iskoristili da ostanu i zatraže azil. Bježalo se i od služenja vojnog roka.

I na kraju su se svi složili da nema nogometa bez politike i politike bez nogometa, da nema dobrih utakmica bez dobrih navijača, a najbolje od svega je obećanje Davora Kovačića da će iduća knjiga biti o sportu, ne samo o nogometu.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM