NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K.BUTKOVIĆ

Zagreb Advent Run - 8. prosinca


Najzabavnija i najšarenija humanitarna utrka Zagreb Advent Run vraća se u grad da podigne atmosferu zagrebačkog Adventa.

Ove godine profesionalni i trkači amateri, kostimirani u Djeda Božićnjaka, vilenjake i druge likove iz božićnih priča, trče protiv melanoma, 8. prosinca, a start je ispred hotela Westin. Trasa staze je pet i 10 kilometara.

Utrka je posvećena edukaciji i promicanju važnosti odgovornog ponašanja na suncu kroz sva godišnja doba. Razlog je negatvna statistika prema kojoj svakog dana više od dvije osobe obole od melanoma.

Prim. Sanja Poduje kaže da je 2014. godine bilo 587 oboljelih, a 2016. brojka se popela na čak 800. Da se ove brojke smanje potrebno je odgovorno ponašanje i preventivni pregledi.

Donacija će ove godine biti darovana Udruzi Zdravi pod suncem i područjima u Hrvatskoj koja su deficitarna dermatolozima.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Mirka Jozić, koje je trčala prošle godine, a trčat će i ove, pozvala je sugrađane da se pridruže te naglasila da će Zagreb Advent Run ostati zauvijek dio adventskog programa.

Organizatori utrke su predsjednik Uprave Millenium Mario Petrović i Berislav Sokač, osnivač tvrtke Run Croatia.

Očekuje se oko 3000 sudionika iz 30 - ak zemalja.

Svi koji žele sudjelovati svoje startne pakete mogu podići 7. prosinca u hotelu Westin, a prijave su do 1.prosinca. Istovremeno se mogu prijaviti i za besplatne preventivne preglede koji će biti organizirani u Udruzi Zdravi pod suncem.