NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ

INOVA: Tehnika, inteligencija, kultura

NOVA, druga po starosti u svijetu i druga najveća europska izložba inovacija, ove je godine privukla više od 550 izlagača iz 31 drževe. Svoje izume pokazali su inovatori iz Tajvana, Hong Konga, Kine, Japana, Iraka, Njemačke itd.

Hrvatska, a posebno Zagreb, imaju također dugu tradiciji u svijetu inovacija.

Naš glavni grad je jedan od rijetkih u svijetu koji, naspram ukupnog broja stanovnika, ima iznimno velik broj registriranih inovatora.

Za oko su nam zapeli Šestinske ruksaci i torbe koje je prezentirala srednjoškolka Matea Grgić.

Modernog su oblika, praktični i nosivi u svim prilikama, s tradicionalnim elementima i bojama.

- Glavni cilj name je prezentirati kulturnu baštinu grada Zagreba, govore nam Matea i njena mentorica Mirjana Pendeš iz Škole za modu i dizajn u Zagrebu,

Ništa manje pozornosti nije privuklo niti Autonomno vozilo pokretano pneumatskim mišićima koje su izradili Šime Grbić i njegov mentor Željko Šitum. Zanimljiva je i inovacija Proširena stvarnost, nakladničke kuće AGM, Glagoljica kao cvijeće itd.

Vrlo vrijedan izum je Inteligentna odjeća za oboljele od apneje, koja ima senzornu kontrolu nad snom i tako dekektira poremećaje disanja.

I kao šećer na kraju svojim biciklom pored nas se provozao, mnogima poznat, Mario Ljubičić iz Runovića, iz Imotske Kraijine. Pokazao nam je svoj električni bicikl koji je nastao u vrlo skromnim uvjetima, a osvojio cijeli svijet.

Bicikl, kako kaže Mario, priča 50 jezika. Stvar je u softwareu pomoću kojeg turisti mogu na svome jeziku dobiti sve informacije koje ih zanimaju: povijest mjesta, trenutačnu lokaciju i vremenske uvjete, gdje je najbliži restoran itd..

Premda ga zovu na sve strane svijeta i nude sve što jedan inovator može samo sanjati, Mario ih redom odbija: - Ne idem ja iz svojih Runovića. I ovdje se može raditi - kaže im.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM