NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K. BUTKOVIĆ

Pametan grad je sretan grad


U Tvornici kulture u organizaciji Poslovnog dnevnika održana je peta konferencija Pametni gradovi - gradovi budućnosti 2019. na kojoj se nagrađuju najbolji gradovi i rješenja koja pomažu i olakšavaju život građana.

Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, u uvodnom obraćanju istaknuo je kako projekt već pet godina uspješno potiče gradove i lokalne zajednice na ulaganje u pametna rješenja.

- Imamo niz gradova koji na tome rade i koji su svijetli primjer i nastavit ćemo poticati gradove na to da građani još bolje žive - poručuje Nišević.

Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije, povjerenik za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost navodi kako EU Strategija 2050. ima jasnu viziju koja će dovesti do poboljšanja ekonomije i klimatskih promjena.

- Neki stavljaju naglasak na participaciji građana, pametnu upravu, elektromobilnost, a mi smo se odlučili objediniti sve to u jedno, rekla je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika.

- Pametna rješenja su tu za naše građane, a pametan grad je sretan grad.

Mi smo prateći sklad čovjeka i tehnologije osmisli strategiju s velikim naglaskom na participaciju građana. Implementiramo nove usluge, pojednostavnjujemo usluge i širimo njihovu dostupnost, učinkoviti poslovni modeli su tu za naše građane. Želimo biti pametan grad, ali želimo i dalje od toga, želimo biti sugrađanima na usluzi kako bi im poboljšali kvalitetu života u gradu. Kako će se tehnologija još razvijati ne znamo, ali ljudi su ti koji odgovaraju n atehnološka rješenja i za njih ih radimo - zaključila je Majić.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM