NAJNOVIJE 

  • KB

Lisinski: Stoti rođendan Zagrebačkog kvarteta


Hrvatski komorni ansambl u Lisinskom će 30. studenoga proslaviti veliki jubilej, za koji priprema uistinu uzbudljiv program. Naime, Zagrebački kvartet slavi stotu obljetnicu velikim koncertom u KD Vatroslav Lisinski.

Kada su ga 1919. osnovali Vaclav Huml, Ladislav Miranov, Milan Graf i Umberto Fabbri, sigurno nisu ni slutili koliko će vrijedno glazbeno nasljeđe i utjecaj na povijest hrvatske glazbene umjetnosti ostaviti za sobom.

Tijekom stoljeća uspješnog rada dočekivani su i ispraćani s velikim ovacijama u svim poznatim svjetskim dvoranama i bili pravi kulturni ambasadori zagrebačke, ali i hrvatske glazbene scene.

Nakon 4000 odsviranih koncerata na svim kontinentima i 60 objavljenih diskografskih izdanja, red je došao na veliko slavlje u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, i to u sklopu najprestižnijeg ciklusa klasične glazbe u Hrvatskoj, Lisinski subotom.

Trenutačnoj postavi koju čine violinisti Martin Krpan, Davor i Hrvoje Philips te violončelist Martin Jordan na pozornici će se te večeri pridružiti posebni gosti, istaknuti mladi glazbenici, gitarist Srđan Bulat i pijanist Filip Fak.

Za slavljenički su program odabrali povijesno putovanje različitim glazbenim epohama uz djela Ravela, Boccherinija, Elgara i Brittena, uz jednu istinsku poslasticu - premijerno izvođenje Drugog gudačkog kvarteta Srđana Dedića.

Te večeri predstavit će i novi četverostruki CD, koji obuhvaća povijesne i suvremene izvedbe, kao prepoznatljiv spoj estetike klasike i neustrašive slobode suvremene glazbe po kojem su postali prepoznatljivi u svijetu.