NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K. BUTKOVIĆ

Bandić-Plenković: O najvažnijim projektima za Grad i državu


O zajedničkim projektima Grada i države ovih dana su razgovarali gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Riječ je o osam najvažnijih projekata koji su vrijedni oko 1,5 milijardi kuna, a od zajedničkog su interesa za Grad i državu.

Neki od tih projekata, poput projekta Zagreb na Savi i revitalizacije prostora nekadašnje tvornice Gredelj, već dugo skupljaju prašinu u ladicama ministarstava i gradskih ureda i teško da će se i sada brzo realizirati.

No, neki su vrlo izgledni, poput otkupa gradskog udjela tvrtke APIS IT od strane države, gradnje nove dječje bolnice u Blatu te nabave 60 niskopodnih tramvaja.

Pojedini projekti, kao što su gradnja Jarunskog mosta i brza željeznica do Zračne luke, uz najbolju volju da se realiziraju nisu nizapočeti zbog poznate hrvatske boljke - imovinsko-pravnih odnosa.

Kada je, pak, riječ o Imunološkom zavodu, model strateškog partnerstva Grada i Vlade ni nakon više od godinu i pol nije zaživio i po tom se pitanju ništa nije napravilo.Za dokapitalizaciju je potrebno 110, a za početak proizvodnje 300 milijuna kuna.

Nadajmo se da će nakon susreta "dvojice na vrhu", sve krenuti u boljem smjeru.Uostalom to su i obećali.