NAJNOVIJE 

  • K. BUTKOVIĆ, Foto: MUO

Velika baštinska izložba stiže s otočića Visovca


Obnovljeno i restaurirano blago iz Franjevačkog samostana Majke od Milosti na Visovcu javnosti će biti predstavljeno 30. studenoga u Muzeju za umjetnost i obrt na velikoj izložbi "Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini".

Ova izložba središnji je ovogodišnji izložbeni projekt Muzeja za umjetnost i obrt koja će, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice Grada Zagreba, predstaviti raskoš od oko 500 obnovljenih i restauriranih predmeta iz zbirki samostanske riznice, knjižnice i arhiva. Riječ je o jedinstvenom i golemom pothvatu obnove samostanske baštine koja je od 15. stoljeća sve do danas bila gotovo zatrta od očiju javnosti i koja će u MUO - u biti predstavljena u punini njihova povijesnog značenja: vjerskog i duhovnog, kulturnog i umjetničkog, baštinskog i identitetskog.

Gotovo šest stoljeća prikupljano blago i dragocjenosti, koje su franjevci uspjeli sačuvati tijekom duge i burne povijesti obilježene osvajačkim ratovima i tuđinskom vlašću, bit će predstavljeno na ovoj baštinskoj izložbi Muzeja za umjetnost i obrt kroz odabir predmeta iz samostanskih zbirki slika, skulptura, liturgijskog posuđa, devocionalija, liturgijskoga ruha, zavjetnih darova, knjižne, arhivske i glazbene građe.

Otok Visovac poznat je kao jedna od najljepših hrvatskih veduta te kao odgojno, prosvjetno, kulturno i obrazovno središte hrvatske povijesti koje je kroz skoro šest stoljeća opstalo sa značenjem koje nadilazi topografiju kraja u kojem se nalazi.

Na ovom složenom interdisciplinarnom izložbenom i nakladničkom projektu pune tri godine radio je tim vrsnih stručnjaka pod vodstvom muzejske savjetnice iz Muzeja za umjetnost i obrt dr. sc. Anđelke Galić, autorice izložbe.

Izložba će trajati do 30. siječnja 2020. godine.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM