NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K. BUTKOVIĆ

Sve je spremno za spomen Svih svetih


Ovih dana svi ćemo biti na Mirogoju. Zapalit ćemo svijeće i odnijeti cvijeće našim najmilijima, koji ne umiru sve dok žive u našim sjećanjima.

Zapalit ćemo svijeće velikanima hrvatske povijesti, zbog kojih se generacije i generacije Hrvata osjećaju ponosnima.

Na Mirogoju, carstvu mrtvih, monumentalni svečani obris neorenesansnih arkada povezanih u sredini s crkvom Krista Kralja, uz bogate elemente hortikulture, stvaraju doživljaj perspektive - osjećaj plovidbe kroz vremena i prostore vječnog neumornog čovjekova duha.

Mirogoj je živa riznica umjetnina, riznica stilova značajnih hrvatskih kipara, slikara i arhitekata.

Arkade su neka vrsta hrvatskog Panteona s grobovima zaslužnih političara, znanstvenika, pjesnika i ostalih velikana 19. i 20. stoljeća.

U miru i nadi uskrsnuća na Mirogoju počivaju mnogi koji su dali život za Hrvatsku, od srpanjskih žrtava protumađarskih demonstracija, žrtava Prvog i Drugog svjetskog rata pa sve do poginulih u Domovinskom ratu.

Grad se kao i svake godine pobrinuo da građani što lakše i brže dođu do svih gradskih groblja.

U tramvajskom i autobusnom prometu primjenjuje se izvanredna organizacija prijevoza putnika, kao i privremena regulacija prometa u zonama gradskih groblja, sve do 3. studenoga.

Na snazi su uobičajeni režimi ograničenja prometa pa je pristup u te zone omogućen samo vozilima ZET-a, taksi-vozilima, vozilima osoba s invaliditetom na kojima je istaknut znak pristupačnosti te vozilima s posebnom dozvolom.

Za groblje Mirogoj i Krematorij će na blagdan Svih svetih autobusi na izvanrednim linijama voziti od osam do 21 sat, a za Miroševec i Markovo Polje od osam do 20 sati. Autobusi će od Kvaternikovog trga prema Srebrnjaku voziti od osam do 21sat.

Tijekom posebne prometne organizacije 1. studenoga prijevoz na izvanrednim autobusnim linijama bit će besplatan.

Sva će gradska groblja 1. i 2. studenoga, biti otvorena od šest sati do ponoći.