NAJNOVIJE 

  • K. BUTKOVIĆ, Foto: ZAGREB.HR

Semafor budućnosti za neoprezne pješake

U povodu 21. listopada – Dana bez mobitela u prometu, gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima primio je članove Hrvatske udruge menadžera sigurnosti. Vezano uz to, prvi put u Hrvatskoj, u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske, točnije na križanju Frankopanske i Deželićeve, je postavljen posve novi tip semafora koji ima upozoravajuću funkciju.

Kad se upali crveno svjetlo na pješačkom prijelazu, on to isto projicira i prema nogostupu, pa se crveno svjetlo projicira na ekranima mobitela u koje pješaci gledaju, umjesto da prate oko sebe. Ekrani na mobitelu im se zacrvene te ih prisile da dignu glavu i zaustave se i pričekaju zeleno.

Zahvaljujući horizontalnoj signalizaciji koju baca ovaj tip semafora crveno se svjetlo projicira i na pješačkom nogostupu pa ga pješaci mogu uočiti i perifernim vidom, bez obzira na to što hodaju spuštenih glava okupirani sadržajem svojih mobitela.

Prema istraživanju čak 50 posto pješaka i 33 posto biciklista koristi mobitel dok prelaze prometnice, a 20 posto od njih ni ne primijete da se na semaforu upalilo crveno, jer su im pogledi i misli bili na mobilnim ekranima.

Mijo Majstorović iz gradskog Sektora za promet je istaknuo da je Grad Zagreb, partner u ovome projektu, otvoren prema novim i inovativnim tehnologijama usmjerenima na povećanje prometne sigurnosti s posebnim naglaskom na pješake kao najugroženiju skupinu.

[endif]

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM