NAJNOVIJE 

  • K. BUTKOVIĆ, IN PORTAL

Nova tiskara i šivaonica za zapošljavanje osoba s invaliditetom

U Jurkovićevoj 26 nedavno je otvoren novi izdvojeni pogon društvenog poduzeća Znak tišine, u kojem djeluje tiskara i šivaonica.

Znak tišine je trgovačko društvo osnovano 2016. godine od strane Saveza gluhih i nagluhih osoba grada Zagreba, kao izraz želje više od 1000 članova za otvaranjem poduzeća koje bi nudilo mogućnost zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih članova

U ovom trenutku društveno poduzeće Znak tišine d.o.o. zapošljava ukupno 11 osoba, od kojih je šest osoba s invaliditetom na radnim mjestima konobar i šivači - krojači. Osim gluhih i nagluhih osoba, zaposlena je i osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem.

- Sav profit koji bude ostvaren obavljanjem djelatnosti društva bit će uložen u nove proizvode i usluge koje planiramo razvijati. Neformalno zadnjih godina radimo kao posrednik između poslodavaca i nezaposlenih gluhih i nagluhih osoba s područja Grada Zagreba. Naš kafić „Silent cafe“ u Mislavovoj 7 inovativan je primjer integracije gluhih i nagluhih osoba u zajednicu čujućih.

Cilj nam je bio omogućiti mjesto okupljanja zajednici gluhih i nagluhih, u posebno dizjniranom kafiću, koji će koristiti najnovija tehnološka rješenja kao alate za prevladavanje komunikacijskih barijera koje nastaju u komunikaciji gost-konobar i to smo postigli - govori Goran Basta, ditrektor poduzeća Znak tišine.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje u Zagrebu prijavljene su 1492 nezaposlene osobe s invaliditetom, od ukupno 6836 u Hrvatskoj. Stoga je svako novo radno mjesto itekako dobro došlo, a posebno vrlo traženi šivači i krojači.