NAJNOVIJE 

  • K. BUTKOVIĆ, Foto: PROFIMEDIA

Djela slavnog Caldera u Zagrebu!


- Ovo je za nas doista iznimno velika večer, jer prvi put u Zagrebu i Hrvatskoj imamo priliku vidjeti djela najslavnijeg američkog kipara 20. stoljeća Alexandera Caldera - rekla je Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona, prilikom otvorenja izložbe, koja je ujedno i njezina autorica.

Izložba je dio ciklusa Umjetničkog paviljona "Najveći kipari 20. stoljeća", pokrenutog 2014. godine, od kada su u Zagrebu priređene izložbe Joana Miróa, Augustea Rodina i Alberta Giacomettija. Riječ je o kiparu koji je unio revoluciju u kiparstvo 20. stoljeća, unijevši u njega pokret, čemu je posvetio gotovo cijeli svoj umjetnički život. Iako nije prvi koji je „pokrenuo“ skulpturu, Calder je u tim nastojanjima otišao najdalje, a njegovi su mobili i stabili danas prepoznatljivi diljem svijeta.

Izložba u Umjetničkom paviljonu tematska je izložba posvećena upravo Calderovim mobilima i stabilima: mobilima pažljivo uravnoteženim konstrukcijama koje se, cjelovito ili djelomično, gibaju pod utjecajem strujanja zraka, kao i apstraktnim konstrukcijama stabilima.

Uz skulpture, obuhvaćen je i slikarski dio opusa kipara koji je, najčešće usko povezan sa skulpturalnim dijelom opusa. Ukupno je 35 predstavljenih djela, nastalih u zreloj Calderovoj fazi. Od toga je 20 slika te 15 skulptura, posuđenih iz nekih od najvažnijih svjetskih muzeja - Centra Georges Pompidou iz Pariza, muzeja Tate Modern iz Londona, Ludwig Museuma iz Koelna itd.

Izložba traje do 5. siječnja 2020.