NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K. BUTKOVIĆ

Uspinjača proslavila 129. rođendan


Na dan kada smo slavili 28 godina hrvatske neovisnosti, svoj 129. rođendan proslavila je Zagrebačka uspinjača. Umjesto torte, svi koji su se prošetali Tomićevom ili vozili uspinjačom bili su počašćeni zagrebačkim baladama i šlagerima koje je izvodio Zagrebački orkestar ZET-a. Tim povodom postaje Uspinjače prigodno su bile ukrašene, a prvih 1000 građana koji su taj dan kupili kartu za vožnju, dobili su razglednicu s rođendanskim motivom.

Uspinjača, naša „Stara dama“, kako joj tepaju Zagrepčani, 8. listopada 1890. godine prvi je put povezala Donji s Gornjim gradom. Od samih početaka i sumnjičavih građana, kada je imala dva razreda, izrađena od drva i pokretana na parni pogon, uspinjača danas slovi kao simbol Zagreba i zakonom je zaštićeni spomenik kulture.

U usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara, najkraća je na svijetu. Također, može se pohvaliti i naslovom najsigurnijeg javnog prijevoznog sredstva jer u 129 godina nije zabilježena ni jedna nesreća ili ozljeda putnika, posebice ako imamo u vidu da godišnje preveze oko 750.000 građana i turista.