NAJNOVIJE 

  • K. BUTKOVIĆ, Foto: E. GRABAR

Pet dana Sarajeva u Zagrebu

U Muzeju Mimara svečano je otvoreno osmo izdanje festivala “Ja BIH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu”, a trajat će do 11. listopada.

Festival je otvorio jedan od najboljih bosanskohercegovačkih gitarista Boško Jović, a pridružili su mu se Ante Gelo na gitari i Bruno Philipp na klarinetu.

Idući dan u Galeriji Bošnjačke nacionalne zajednice otvorena je izložba grafika likovnog umjetnika Admira Mujkića pod nazivom "Putovanja", a sve je sevdalinkama začinio višeglasni instrumentalni sastav ansambla ‘Bosana’.

Za 9. listopada u Kinoteci su najavljene projekcije najboljih bosanskohercegovačkih kratkih filmova, a publika s veseljem očekuje nagrađivane filmove “Dah”, “Pivac” i “Intervju”.

Četvrti dan festivala dovodi u Napretkov kulturni centar izložbu slika i skulptura PULS 2018., pod umjetničkim ravnanjem akademskog slikara Ante Kajinića, na kojoj će svoja nova djela predstaviti devet umjetnika iz Hrvatske i BiH.

Završni dan festivala posvećen je ”malim ljudima koji čine velike stvari”, počevši od predstavljanja Udruge Zamisli, koja s čak 28 uspješnih projekata pomaže obrazovanje mladih i osoba s invaliditetom, kao i udruge “Kultura za sve”.

Festival će zatvoriti koncert glazbenog dua ‘La Papa’, poznatog po dramatičnim frizurama i egzotičnim instrumentima – čelu, ukuleleu i virtualnom bubnju.

Organizator festivala je Udruženje za promociju kulture i umjetnosti “Ja BiH” u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Napretkovim kulturnim centrom, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Grada Zagreba te Gradom Sarajevom i Gradom Zagrebom.