NAJNOVIJE 

  • K. BUTKOVIĆ, Foto: ZAGREB.HR

Demencija: Pomoć za 17.000 pacijenata

"Razgovarajmo o demenciji - prekinimo stigmu“ naziv je okruglog stola održanog u sklopu jevno zdravstvene akcije „Dani demencije“ koji je organizirao Grad Zagreb i tako se pridružio projektnim aktivnostima EU projekta INDEED.

Poruke koje su s okruglog stola poslali brojni stručnjaci, od liječnika do socijalne struke, bile su podići razinu informiranosti građana o problemima s kojima se susreću osobe oboljele od Alzheimera te međusobno povezati institucije koje bi se o njima trebale brinuti.

Upravo je stoga osnovano i Povjerenstvo za demenciju Grada Zagreba na čelu s prof. dr. sc. Anom Stavljenić-Rukavina. Ona je naglasila važnost Strateškog dokumenta Grada Zagreba koji je u izradi, rekavši da je to dodatni iskorak kako bi se osigurao što kvalitetniji život oboljelima i njihovim obiteljima.

Osim ovih aktivnosti, u suradnji s Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest, proveden je projekt „10 radnih znakova Alzheimerove bolesti“ – kako pravovremeno prepoznati bolest.

Cilj projekta jest pomoći pri izradi Strategije Grada Zagreba za unaprjeđenje skrbi za oboljele od demencije u skladu s Globalnim akcijskim planom za borbu s demencijom 2017 – 2025. Svjetske zdravstvene organizacije.

Statistički podaci pokazuju da u Hrvatskoj od demencije boluje 90.000 osoba, a samo u gradu Zagrebu pomoć je potrebno osigurati za 17.000 pacijenata.

Zna se i to da u Hrvatskoj svaki sat oboli jedna osoba od demencije, a to je dodatni razlog da se moraju razvijati nove usluge, pogotovo one socijalnog pristupa oboljelima u njihovom domu, a to je ono što i oboljeli i njihove obitelji najviše žele.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM