NAJNOVIJE 

  • Tekst: K. BUTKOVIĆ, Foto: N. FABIJANIĆ

Spomenik Domovini gotov do svibnja


Kada je gradonačelnik Milan Bandić prije dvije i pol godine najavio gradnju spomenika predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, rekao je da će uz Većeslava Holjevca Tuđman praviti društvo kralju Tomislavu, J. J. Strossmayeru, Nikoli Šubiću Zrinskom te kardinalu Alojziju Stepincu u katedrali, s kojom završava Lenucijeva os.

Izjavio je i to da će Tuđman gledati u budući Spomenik domovini, dok će Holjevac svima biti okrenut leđima i dočekivati Zagrepčane na putu od Mosta slobode prema gradu.

Priznat mu se mora da je, manje-više, sve išlo po planu. Prije nešto manje od godinu dana podignut je spomenik dr. Tuđmanu, a ovih je dana položen i kamen temeljac za gradnju Spomenika domovini, koji će biti između zgrade Gradske uprave i KD Vatroslav Lisinski, a Tuđman će ga s ponosom gledati. Autor idejnog rješenja je arhitekt Nenad Fabijanić.

Prilikom polaganja kamena temeljca gradonačelnik je izjavio:

- Ovo će biti spomenik za cijelu povijest, mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji. Bit će ovo nova gradska vrata.

Premijer Andrej Plenković vidi spomenik kao snažno obilježje i mjesto na kojem će se odavati počast svima koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske.

- Spomenik Domovini sastoji se od tri soliterno postavljena znaka - Zida boli, Oltara - menze i Portala, paviljona koji kao cjelina čine mjesto službenog, protokolom reguliranog ceremonijala odavanja počasti, opisao je svoje djelo Fabijanić.

Zid boli inspiriran je onim iz 2005. godine koji je stajao na Selskoj cesti i radit će se od specijalne staklene opeke dizajnirane u Češkoj po ideji kipara Josipa Tišljara. Kameni monolit radit će se od hrvatskog kamena „Jadran zeleni“, dok polimerni materijal za 30 metarski portal dolazi iz Nizozemske.

Spomenik će stajati 34.7 milijuna kuna, a gradit će ga tvrtke Tigra i Vodotehnika. Posao bi trebao biti gotov do svibnja iduće godine.