NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: K. BUTKOVIĆ

Nove cijene u Gradskim grobljima

S obzirom na to da postojeće cijene usluge nisu osiguravala sredstva za potrebnu razinu održavanja groblja, parkova, infrastrukture, prometnih površina i objekata, Gradska groblja su, nakon 12 godina, podigla cijene svojih usluga.

O tome direktor Gradskih groblja Patrik Šegota kaže:

- Cilj nam je dodatna sredstva uložiti u obnovu mrtvačnica, postavljanje električnih zvona na svim grobljima, sređivanje staza i putova na grobljima, uređenje trgova i ulaza na malim grobljima, kao i osiguranje adekvatne rasvjete groblja. Cijene smo morali podići jer su od 2007. povećani troškovi zbrinjavanja otpada s groblja, kao i troškovi usluga iskopa, te su znatno povećani troškovi redovitog održavanja Krematorija, kao i trošak plina.

Nove cijene odnedanvo su ove: održavanje obiteljskog groba na Mirogoju 224 kune, na Miroševcu i Markovu Polju 160 kuna, dok je iskop i zatrpavanje obiteljskog groba 950 kuna, a kremiranje pokojnika 1100 kuna. U odnosu na stari cjenik, stavke su ovo koje se nisu znatno mijenjale, ali iznosi su to koji ne uključuju nikakve popratne stvari poput obreda, upotrebe dvorane, razglasa ili zvona, odvoz vijenaca, a to je ono gdje se cijena povećavala. Dosad je cijena klasičnog sprovoda bila od 5000 do 12.000 kuna, a od sada će iznosi biti veći. Od 860 stavaka, 50 ih se sad plaća više. Tako da će cijene porasti s obzirom na to koju uslugu korisnik ugovori.

Na kraju Šegota dodaje da će se objediniti komunalne usluge namijenjene građanima, čime će doći do racionalizacije cijena i jednostavnijeg ugovaranja usluga. U velikoj mjeri, gdje god to bude moguće, doći će do digitalizacije i mogućnosti uspostavljanja kontakata građana sa službama Gradskih groblja putem interneta. Na Mirogoju će se proširiti prostor za parkiranje vozila te osigurati prijevoz do groblja za osobe s invaliditetom te starije osobe.