NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ

Svjetski mjesec Alzheimerove bolesti

Razgovarajmo o demenciji – prekinimo stigmu ovogodišnja je tema programa obilježavanja Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti koji kod nas organizira Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest u suradnji s Gradom Zagrebom.

Ninoslav Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, na konferenciji za tisak rekao je da više od 50 posto Zagrepčana misli da je Alzheimerova bolest psihičke naravi, a posljedica toga je isključivanje takvih iz društva.

- U zadnjih 20 godina broj oboljelih je porastao, a razlog tome je, među ostalim, produljeni ljudski vijek. Demencija je postala javno zdravstveni prioritet - dodao je i pozvao Zagrepčane na Utrku za pamćenje koja će se održati 6. listopada u 10 sati.

Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, iznio je brojke od 17.000 oboljelih Zagrepčana i oko 100.000 u Hrvatskoj. - Ako se tome dodaju članovi obitelji koji se o njima brinu, onda je i naša briga veća - rekao je.

Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, ističe brigu ovog ureda o smještajnim kapacitetima, rekavši da domovi u Maksimiru, Medveščaku i na Laščini već imaju takve odjele, a uskoro će imati i ostali. Radi se i na tome da osobe koje skrbe o oboljelima u obiteljima dobiju poseban status.

Vesna Šimić, pročelnica Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, zbog osobnog iskustva, poziva nadležne službe da rade na tome da oboljeli ostanu u obiteljima, jer svako izdvajanje za njih je šok.

Dragan Janković, koji je s Atletskim klubom Sljeme do sada organizirao najveći broj humanitarnih utrka, pozvao je na zajedničko trčanje radi pomoći oboljelima.

Gradonačelnik Milan Bandić u svom stilu je poručio:

- Nemojte se bojati kada izgubite ključeve, nego kad ne znate čemu oni služe.

Ministru zdravstva je poručio da lijekovi za Alzheimerovu bolest trebaju doći na A listu,, s čime su se složili i ostali.