NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KB

Terry Fox Run 29. rujna na Jarunu


- Terry Fox Run ili Maraton nade postala je hrvatsko-kanadska tradicija, a ove godine izrazito smo ponosni, jer obilježavamo 20. obljetnicu trke u Hrvatskoj - rekla je Emily Nicholson, otpravnica poslova, Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj, na konferenciji za novinare.

Pozvala je sve građane da već ove subote,14. rujna, kupnjom majice ili uplatom donacije, podrže trčanje. Majice će se prodavati na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice. Poseban poziv upućen je za samu utrku koja će se održati 29. rujna na Jarunu, a početak je u 16 sati.

Sav prikupljeni novac bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja u borbi protiv raka.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga istaknuo je kako je u proteklih 19 godina prikupljeno 6,7 milijuna kuna koje su donirane za nabavku nužne opreme u zagrebačkim bolnicama.

Cilj maratona je uključiti što veći broj građana, a važno je samo sudjelovanje, bilo trčanjem, hodanjem, vožnjom bicikla ili rolanjem na stazi dugoj 6,3 kilometra.

Gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da je Terry Fox Run postao zagrebački brend i obiteljski đir te pozvao sugrađane da se pridruže te najavio i svoje sudjelovanje.

Da podsjetimo: Maraton se trči u čast Terryju Foxu, koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi prikupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u utrku po Kanadi koju je nazvao Maraton nade. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no utrku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 23. godini.