NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ

U Jelkovcu će se graditi svetište Svetom Papi Ivanu Pavlu II


Zagrebačka nadbiskupija obilježava 25 godina otkako je sv. Ivan Pavao II. u teškim godinama rata i stradanja pohodio Republiku Hrvatsku te predvodio svečano euharistijsko slavlje na zagrebačkom Hipodromu 11. rujna 1994.

Taj povijesni događaj obilježen je euharistijskim slavljem na prostoru buduće župne crkve i svetišta sv. pape Ivana Pavla II. u Novom Jelkovcu, koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, okružen s mnoštvom svećenika, uz nazočnost brojnih vjernika.

- Sveti otac Papa bio je i ostao hrvatska nada. Prije 25 godina došao je kao hodočasnik, a danas je svetac. Prije 25 godina nas je hrabrio i tješio, upućivao na put pravednog ostvarivanja nacionalnih težnji na temeljima kršćanske katoličke uljudbe. Danas je naš zagovornik kod Boga i naša nada u ljepšu budućnost - rekao je kardinal Bozanić u nadahnutoj propovijedi.

Novo zagrebačko naselje Jelkovec još nema crkvu. Misna slavlja održavaju se u obližnjem skloništu. Na livadi gdje je održana euharistijsko slavlje niknut će crkva, svetište posvećeno Svetom Papi. Križ koji je danas uz Papinu sliku bio na jednostavnom oltaru, ostaje na livadi kao nagovještaj buduće gradnje.

- Neka ovdje niknu prostori za pronalaženje Boga, za susrete i razgovore, za poštivanje ljudskog bića, i to od rođenja, za slogu, mir i opraštanje - rekao je na kraju kardinal Bozanić.