NAJNOVIJE 

  • K. BUTKOVIĆ

"Grad u gradu" podigao bi hrvatski BDP za nekoliko milijardi eura

Iz Ureda gradonačelnika, prije nedavno održane Sjednice Skupštine grada Zagreba, stigao je osvrt na Memorandum, potpisan između Grada Zagreba i Eagle Hillsa, za projekt Zagreb City u kojem se među ostalim kaže:

"Ohrabrivanjem privatnih investicija o kojima se u javnosti i stručnim krugovima mnogo priča i koje svi priželjkuju, dobio bi se značajan pozitivan efekt na rast BDP-a cijele zemlje, a u slučaju projekta Zagreb City moglo bi se raditi o nekoliko milijardi eura.

Važan je i utjecaj na povećanje zaposlenosti, ne samo u domaćem građevinskom sektoru nego i na otvaranje predstavništava velikih stranih kompanija koje bi u inovativnom, modernom urbanom području mogle pronaći respektabilne poslovne prostore za svoje potrebe.

Sve su to značajni ekonomski ciljevi koji se mogu postići razvojem toga prostora. Socijalni aspekt se ogleda kroz novi život i nove prilike za sve Zagrepčane te u mogućnosti povećanja broja stanovnika zbog bolje javne infrastrukture i javne usluge. "

Zastupnici su prije dva dana na sjednici Skupštine tražili mnoge odgovore vezane uz Memorandum. Najviše ih je zanimalo koliki će biti troškovi Grada, kao i koliko će postotak imati Grad, a koliki investitor te hoće li se uspjeti ispuniti uvjeti iz Memoranduma - očistiti tri lokacije na kojima bi se trebao izgraditi tzv. zagrebački Manhattan u roku od osam plus šest mjeseci.

Na kraju je Gradska skupština glasovala o zahtjevu oporbe o Memorandumu. Oporba je tražila detaljno izvješće i mišljenje o projektu koje je Grad Zagreb zaključio s tvrtkom Eagle Hills Properties. Na Skupštini je 26 zastupnika glasovalo protiv zahtjeva oporbe, a 17 za zahtjev.

Osvrt Grada na Memorandum i uvid u sam Memorandum možete pronaći OVDJE...