NAJNOVIJE 

  • Tekst: K. BUTKOVIĆ, Foto: N. KADIĆ

Svjetski umjetnici oživili grad

Okolo, naokolo...dva mjeseca po gradu, a sad se Projekt Okolo seli na druga mjesta. No sve ono što ostaje bit će podsjetnik na vruće ljetne dane, kada smo na svakom koraku susretali umjetnost, koja je spontano doticala svakodnevicu grada.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba projekt je pokrenut prošle godine, a cilj mu je da malim intervencijama u samo tkivo grada oživi i osvježi odabrane gradske prostore.

Još do 1. rujna uživat ćemo u kreativnim instalacijama francuskih umjetnika Elle i Pitra, koji su prije nekoliko dana, u Palmotićevoj 66, Zagrebu ostavili mural Uspavanog diva, koji je sada dio velike svjetske obitelji, 60. je po redu. Murala ima po cijelome gradu, a vrlo su omiljene i Rode iz Tkalčićeve.

Španjolski umjetnik Javier Riera grad je obogatio svjetlosnim instalacijama, dok nas je Australac Michael Pederson osvajao humorističnim uličnim minijaturama koje je postavljao na neočekivanim mjestima.

Tu su i domaći umjetnici: organizatorice Ana Mikin i Tina Kovačiček, Pavle Kuharić, Boris Bare i mnogi drugi.

Jedna od najzanimljivijih bila je foto instalacija Nekad i sad, gdje su Zagrepčani kroz objektiv Toše Dapca, putovali desetljećima unazad, uspoređujući današnje ulice s trenutkom kada ih je uhvatilo oko najzagrebačkijeg fotografa.

Zahvaljujući Biljkoborcima iz betonskih pukotina nicale su biljke, s breza na Vranicanijevoj poljani mogli smo “ubrati” knjigu, pročitati je i vratiti. Pukotine na zidovina postajala su slomljena srca, a nedostaci na ogradama, cesti ili zidu popunjavani su svilom i vunom. Pokraj uspinjače mogli smo se upisati u Ljubavnu knjigu žalbe, a na Gradecu igrati školice do mile volje.

Više od 25 intervencija, slučajne i namjerne prolaznike, pozvale su na interakciju i podsjetile na novu i ljepšu stvarnost. Cilj je ispunjen.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM