NAJNOVIJE 

  • Tekst i foto: KATARINA BUTKOVIĆ

Kako posvojiti klupu u Botaničkom vrtu

“U spomen mojim roditeljima“, R.I.P. Dr. Brinar., „Tvrtkova klupa. Baka i dida“, „ Veselim se desetljećima koja dolaze. Voli te M.“,“ Kažem šuma i bude šuma. Društvo hrvatskih pisaca“, „Mjesto gdje dvoje ljube se u mraku, mjesto gdje ljubav miriše u zraku. Nika i Vlatko“. Ovo je samo nekoliko od mnogobrojnih napisa na posvojenim klupama i stablima u Botaničkom vrtu Zagreb.

- Darivanjem donacije, po posebnom programu Botaničkog vrta, svaki građanin može imati svoju klupu, stablo, trajnicu itd. - govori nam dr. sc. Vanja Stamenković i napominje da je ovo uobičajena praksa u mnogim botaničkim vrtovima diljem svijeta pa i kod nas. Dodaje da se sredstva prikupljena posvajanjem koriste za obnovu starih građevina, uređenje klupa, kupnju novih biljaka, alata i sl.

Posvojenje biljke ili klupe teče prema određenoj proceduri i određenim iznosima donacije.

Ako donirate 500 kuna za posvojenje klupe, vaša će pločica biti istaknuta na izabranoj klupi godinu dana. Iznos od 2000 kuna zadržat će pločicu čak pet godina i dobit ćete zahvalnicu vrta. Za usvojeno stablo, uz donaciju od 5000 kuna, ukrasna pločica s imenom donatora i željenim tekstom bit će trajno istaknuta,

Ako su vam primanja niža ili želite usvojiti trajnicu, grm ili manje stablo, morat ćete donirati od 200 do 1500 kuna.

Donatori nam govore da su usvojene klupe uglavnom uspomene. Mladi par Nika i Vlatko na svojoj klupi su se upoznali i redovito obnavljaju ugovor s Botaničkim kako bi njihova klupa ostala samo njihova. Baka i djed darovali su klupu unuku kao uspomenu na njegove prve korake i gotovo svakodnevne šetnje vrtom.

Iz svakog napisa, ugraviranog na pločici ili ovješenog na granama drveta, izvire ljubav, a svi smo mi rezultat ljubavi i zanosa, reče davno Lord Byron.

Zagreb danas

© 2016  -  2021   AGM ZAGREB

 CREATED IN AGM